Zázvor – Ďumbier lekársky

Kategória: Novinky a fakty Uverejnené: štvrtok, 21. september 2017 Napísala: LULU Vytlačiť E-mail

Zázvor – Ďumbier lekársky (lat. Zingiber officinale) 

A ak sa cítite pod psa a lezie na vás choroba navarte si zázvorový čaj a relaxujte. Zázvorový čaj nahradí akýkoľvek „hotdrink“.

(viac o horúcich nápojoch si prečítajte na našom blogu http://mytri.sk/novinky-a-fakty/21-horuce-napoje-z-lekarne-alebo-predrazeny-paralen)

Zázvor alebo ďumbier je jedno z najstarších a najvýznamnejších korení. Obsahuje látky prospešné pre zdravie, účinnými látkami sú silice a pálivý gingerol. Zo zázvoru sa používajú podzemky, a to nielen v potravinárskom, ale aj kozmetickom a farmaceutickom priemysle. Používa sa vo viacerých podobách – čerstvý, sušený, mletý, na prípravu čajov, tinktúr alebo obkladov.
Zázvor, ako korenie, či alternatívny liek má pomerne dlhú históriu (spomeniem len stručne). Zázvor sa pestoval už pre 3000 rokmi v Ázii, veľmi často sa používal v starej Indii (na odstránenie zápachu z úst), v Číne (na liečenie prechladnutia a morskej choroby) a v starovekom Ríme ako prevencia proti pokazenému žalúdku (konzumácia bola povinná po každých hodoch po úspešných ťaženiach). Dnes už rastie takmer vo všetkých tropických oblastiach. Určitú dobu sa zázvor používal dokonca ako platidlo, libra zázvoru mala cenu ovce. V Theatrum Botanicum z roku 1640 bylinkár John Parkinson napísal: „Vlastnosti zázvoru je zahrievať studený žalúdok a pomáhať zlému tráveniu“. V anglickom jazyku zázvor - „ginger“ obohatil jazyk o slovné spojenie „to ginger up“, čo znamená oživiť, obveseliť.
Ľudové liečiteľstvo využíva podzemok zázvoru predovšetkým na zlepšenie trávenia a liečbu tráviacich problémov, ale aj na detoxikáciu tela. Pozor však na zvýšenú dávku, ktorá by nemala presiahnuť 1-2 g sušeného alebo 4 g čerstvého zázvoru denne. Po prekročení dennej dávky, môže dôjsť k podráždeniu a páleniu žalúdka, k vysokému prekrveniu a u tehotných žien dokonca k potratu.
V zázvore sa nachádza veľké množstvo antioxidačných látok (polyfenoly, flavonoidy, vitamín C, karotenoidy a taniny) V 100 g sušiny zázvoru sa nachádza priemerne 10,9 mg vitamínu C, minerálnych látok (vápnik 104mg, fosfo2 04mgr, zinok 1,1mg, železo 9,4mg, horčík 10,7mg, chróm 83,3µg), 92,9 celkových karotenoidov, niacín a kyselinu šťavelovú.
Známe účinky:
- Zázvor znižuje krvnú zrážanlivosť, znižuje krvný tlak, zvyšuje množstvo červených krviniek. Niektoré výskumy poukazujú na to, že zázvorový koreň (podzemok) znižuje hladinu cholesterolu v krvi.
- ako ostatné pálivé korenie stimuluje krvný obeh a vyvoláva potenie, znižuje horúčku
- Pôsobí ako vnútorný „termofor“ - pomáha udržať v teple prsty na nohách a rukách v zimnom a sychravom počasí.
- Podporuje trávenie a pomáha pri tvorbe žlče, pôsobí proti nafukovaniu
- Taktiež pomáha pri zápaloch, bolestiach svalov a kĺbov, menštruačných bolestiach – vo forme tinktúry alebo rozomletý aplikovať priamo na pokožku
- Zázvor má účinky nielen zahrievacie, ale tiež antiseptické. Môže podporiť imunitne reakcie p pri nachladení, chrípke a kašli. Je preventívny prostriedok proti angíne a zápalu priedušiek, pomáha pri vykašliavaní.
- Hodí sa aj ako kloktadlo na mierne zápaly hrdla.
- Je vhodným prostriedkom pri tlmení nevoľností či už z cestovania, alebo nevoľností počas tehotenstva

Zaujímavosti z výskumu:
Existuje niekoľko štúdií kde boli odhalené protinádorové účinky zázvoru (použitý bol extrakt zo zázvoru) na rôzne línie ľudských rakovinových buniek, ako je rakovina prsníka (BC), prostaty edenokarcinóm (PC-3), Hela (rakovina ľudského krčka maternice), pľúcna non-small rakovina (A549) a rakovina hrubého čreva. Weg a jeho kolektív uvádzajú vo svojej štúdii, že 6-shogaol a 6-gingerol (najúčinnejšie látky v zázvore) účinne blokujú invázie a metastázy hepatocelulárneho karcinómu rôznymi molekulárnymi mechanizmami. Taktiež na Univerzite v Michiganu kolektív vedcov potvrdili, že zázvorový extrakt indukuje odumieranie buniek rakoviny vaječníkov, na ktorých bol zrealizovaný pokus. V niektorých článkoch sa uvádza, že zázvor pomáha tášiť bolesť pri nádoroch a rakovinovom bujnení, avšak je vždy dobré poradiť sa v takomto prípade s lekárom. Zázvor môže pôsobiť ako prevencia rakoviny hrubého čreva s vaječníkov.

A čo dodať na záver? Zázvor má veľa využití a pokiaľ netrpíte nejakou alergiou na jeho zložky, tak ho určite zaraďte do jedálnička.

 

Odkazy:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11710709
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3665023/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3426621/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23612703
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16117603
• NORMANOVÁ, J. Chuť a vůně Koření. Gemini, Bratislava, 1992.
• CRAZE, R. Koření. Fortuna Print, Praha, 2002.
• REHMAN, R., AKRAM, M., AKHAT, N., JABEEN, Q., SAEED, T., SHAH S.M.A.,KHALID, A. Zingiber officinale Roscoe (pharmacological activity). 2011, 5 (3), 344-348.
• SHIRIN P.R.A., PRAKASH, J. Chemical composition and antioxidant properties
of ginger root (Zingiber officinale). Journal od Medicinal Plants Research. 2010, 4 (24),
2674-2679
• VERMEULEN, N. Encyklopedie bylin a koření. Rebo Productions, Čestlice, 1999.
• SCHWERTNER, H.A., RIOS, D.C. High-performance liquid chromatographic analysis
of 6-gingerol, 8-gingerol, 10-gingerol, and 6-shogaol in ginger-containing dietary supplements,
spices, teas, and beverages. Journal of Chromatography B. 2007, 856 (1-2),
41-47.
• KIKUZAKIi, H., KAWASAKI, Y., NAKATANI, N. Structure of antioxidative compounds
in ginger. ACS Sympisium series. 1994, 547, 237-243.
• Theatrum Botanicum: The Theater of Plants : Or, An Herball of Large Extent:, 1640 London
• MORRISOVÁ, S. Vše o koření. Svojtka &Co, Praha, 2005.
• SANWAL, K.S., RAI, N., SINGH, J., BURAGOHAIN, J. Antioxidant phytochemicals
and gingerol content in diploid and tetraploid clones of ginger (Zingiber officinale
Roscoe). Scientia Horticulturae, 2010, 124 (2,15), 280-285.
• SYNKOVÁ, H., DELEVOVÁ, I. Koření proti choření. Nakladatelství Olomouc,
Olomouc, 2001.
• CHEVALLIER, A. Rostliny léčí. Slovart, Praha, 2008.
• CHEVALLIER, A. Léčivé rostliny. Noxi, Bratislava, 2004.
• STOILOVA, I., KRASTANOV, A., STOYANOVA, A., DENEV, P., GARGOVA, S.
Antioxidant activity of a ginger extract (Zingiber officinale). Food Chemistry, 2007, 102
(3), 764-770.
• BRISTOW S. Léčivé byliny. Alpress, Frýdek-Místek, 2005.
 

Prečítané: 1566x