Skutočne viem, čo kupujem alebo obal predáva?

Kategória: Novinky a fakty Uverejnené: pondelok, 24. apríl 2017 Napísala: LULU Vytlačiť E-mail

Čo je to INCI?
INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) je medzinárodná nomenklatúra (názvoslovie) kozmetických prísad pre chemikálie, oleje, vosky, pigmenty, ďalšie zložky kozmetiky, nachádzajúca sa na obale, alebo príbalovom letáku výrobkov (v našej krajine a vo väčšine civilizovaných končín Zeme je to zákonná povinnosť).

 

Názvy pochádzajú z latinčiny, alebo gréčtiny, sú jednotné a na obale zoradené podľa množstva (od najväčšieho po najmenšie, ale od 1% a menej je to ľubovoľné). Každý výrobok určený k predaju (aj vzorky) musia mať popis zloženia. Nachádza sa na zadnej strane obalu (väčšinou vyznačený v rámčeku) označený ako zloženie/ingedients/INCI. Pod tým nasleduje množstvo zle čitateľných cudzích slov s veľmi malým písmom. Hlavu hore, mnohé z nich sa opakujú a mnohé sú známe (panthenol, aqua, glycerín, aloe vera, oil,...).

Začiatok a koniec .....alebo za čo vlastne platíme?
Ak sa Vám nechce skúmať každú zložku, všímajte si začiatok a koniec. Na začiatku sa nachádzajú látky (ingrediencie), ktorých je vo výrobku najviac (hlavne prvých 5). Z toho si už samy (sami) dobre odvodíte, za čo platíte. Najviac sa vyskytuje na začiatku voda, ropné deriváty, ako vazelína (petrollatum) alebo minerálne oleje (paraffinum liqiudum), silikóny (zakončené na –xane, -one), glycerín.
V prírodnej kozmetike sú na popredných miestach lacnejšie oleje (slnečnicový, sójový), dôležité je rozlišovať, či sa jedná o produkt z ekologického alebo biodynamického poľnohospodárstva (má omnoho viac výživných látok a je náročnejší na produkciu) alebo z konvenčného poľnohospodárstva. Ale úprimne si povedzme, že oproti vazelíne a silikónom je takmer každý olej lepší na našu kožu.
Paradox všetkého je to, že väčšina výrobcov sa na obale najviac hrdí tým, čoho je najmenej. Poznáte to: „Arganový šampón – elixír na vaše poškodené vlasy“. Hľadám, hľadám a medzi poslednými zložkami je arganový olej (argania spinosa kernel oil). V skutočnosti v mnohých prípadoch tam nie je ani kvapka oleja. Takéto praktiky sú typické pre pseudobio alebo pseudoprírodné značky, ktoré majú na obale kvetinku, jemné farby, či iné reklamné ťahy (však obal predáva), ale vo vnútri je to samý ropný produkt a glycerín (samozrejme rastlinného pôvodu, aby sa nepovedalo a vyhovovalo aj vegan spotrebiteľom).
Výnimka platí aj tu, na konci sa nachádzajú aj EO (esenciale oil), čo je v tomto prípade dobre, lebo tých stačí veľmi málo, pretože sa jedná o komplexné a koncentrované látky (niektoré sa neriedené ani nedajú používať).
No neospravedlniteľné je, že na konci zoznamu sa nachádzajú nielen účinné látky, ale aj syntetická parfemácia, konzervanty a ftaláty. Na prvý pohľad neškodné slovíčko „parfum/fragrance“ skrýva čokoľvek, čo nie je nutné deklarovať. Môže to byť čisto prírodná aróma (však privoňajte, čo to pripomína), či pár neškodných látok (isté to nie je) alebo aj syntetické arómy. No čo je isté, že v syntetických arómach sa nachádzajú ftaláty a ďalšie nebezpečné látky. Jedná sa o malé množstvo (ale vždy zmerateľné). Avšak netreba zabúdať, že v každom výrobku je sice len to maličké množstvo ale ja si denne na seba dám takých výrobkov, s tým maličkým množstvom  5,6,...10 dokonca aj viac... (od prebudenia, až po spánok).

Čím dlhšie, tým lepšie ....platí v kozmetike?
Áno, čím väčší zoznam ingrediencií, tým máte pocit, že za svoje peniaze toho aj veľa dostanete. V tomto prípade je to ako s varením, prekombinované chute nerobia chutné jedlo. Však už v toľkých reláciách o varení, kde sa prezentujú svetoví kuchári, propagujú, že nie kvantita, ale kvalita robí jedlo chutné a zdravé. Menej je viac! Platí to aj v kozmetike. Potom sa netreba čudovať, keď počas dňa na seba doslova naplácame mix niekoľkých prípravkov, v ktorých sa jednotlivé zložky (väčšinou tie menej prospešné pre pleť)  opakujú, že vznikajú podráždenia pokožky, alergie a ekzémy. Pri známej „kozmetickej alergii“ dochádza k precitlivenej reakcii kože na „prehnanú“ starostlivosť. Tým Vám teraz nechcem povedať, že sa nemáte umývať, alebo používať len kokosový olej od hlavy až po päty, chcem len poukázať na to, že pri zozname ingrediencií dlhom ako toaletný papier treba spozornieť a premyslieť si, či nám to stojí za tie peniaze a zdravie.
A s konzervantmi je to podobné, ale o tom v inom článku.

Zázračná molekula....riešenie na všetko
O účinkoch rumančeka (kamilka), nechtíka, či arganového oleja na pokožku ste určite počuli a nemusíte dlho skúmať, lebo ich dlhoročné (dlhoveké) používanie a skúsenosti hovoria sami za seba. Za pár eur to môžete kedykoľvek vyskúšať a overiť si v praxi (doma). Zvyšné zložky v bežnom výrobku sú takpovediac alchýmia výrobcu, ako sa mu podarí zložky skombinovať. Ako pri varení, koľko ľudí, toľko chutí, jeden recept. Ale ako je to so „zázračnými“ molekulami? Naozaj existujú? Ich výskum určite niečo stojí (a nie sú to malé peniaze) a na konci výskumu nemusia na nič svetoborného prísť. Myslíte, že to všetko vyhodia a ide sa ďalej? Čo spravíte s tortou, ktorá sa síce jesť dá, ale nevyzerá podľa vašich predstáv? Vyhodíte?

Teória v praxi?
Na porovnanie som si pripravila dve vzorky (A,B). Použitie rovnaké, každodenné a odporúčané pre najcitlivejšiu pokožku našich najmenších a najmilších. V mnohých blogoch, článkoch, web-stránkach som čítala skvelé odporúčania, hlavne na “vzorku A”, vraj je to zázrak za pár “kaček”. Ale nech sa páči a porovnajte, vyskúšajte! Varovanie od výrobcu: No nedalo mi a skúsila som pripraviť aj domácu variantu (viac v kategórii vyrobené s láskou).

VZORKA A
60g stojí okolo 3 - 3,5 eur , každodenné použitie, 3-5x denne na pokožku v tenkej vrstve.

(žlté vyznačenie - zložky, ktoré spôsobujú alergie, nevhodné)

ZLOŽENIE:
Aqua – voda
Paraffinum liquidum – parafínový vosk/olej, chemická zložka (ropný produkt)
Zinc oxide – oxid zinočnatý, mikropigment, prírodná zložka, sťahujúci účinok, znižuje v regeneračnom procese straty tekutín v tkanivách 
Paraffin – parafín, chemická zložka, ropný produkt
Lanolin – lanolín, tuk z ovčej vlny, prírodná – živočíšna zložka, zmäkčuje a zvláčňuje pokožku
Cera microcristallina – parafínový vosk, chemická zložka
Sorbitan sesquioleate – rastlinný pôvod, považovaný za alergén
Benzyl benzoate* – rastlinný alebo chemický pôvod, považovaný za alergén, spôsobuje aj kontaktnú dermatitídu
Cera alba – (beeswax) včelí vosk, ako emulgátor, chráni pokožku
Benzyl alcohol – rôzny zdroj pôvodu, väčšinou syntetický; použitie ako konzervant a rozpúšťadlo, považovaný za alergén
Linalyl acetate** – (linalol) prirodzene sa vyskytujúci v mnohých rastlinách (silice levanduľa, bergamont, mäta,..), existuje aj syntetická forma, súčasť parfemácie, alergén
Propylene glycol – chemický pôvod, použitie ako rozpúšťadlo, častý alergén
Benzyl cinnamate – rastlinný alebo chemický pôvod, súčasť parfemácie, na citlivú pokožku veľmi dráždivý (alergén)
Citric acid – kyselina citrónová, použitie prevažne na úpravu pH, môže spôsobiť podráždenie pokožky (fotosensibilita)
BHA*** – butylhydroxyanisol, Antioxyne B, spájaný s karcinogénnymi účinkami, označovaný aj ako endokrinný disruptor

*podľa niektorých štúdií preukazuje mierne hormonálne (estrogénne) účinky – hormonálny disruptor (niektoré štúdie to popierajú)
**v kozmetických prípravkoch na prekrytie pachov; protizápalové účinky, pôsobí proti svalovým kŕčom, insekticíd (v repelentoch)
*** vraj BHA v ČR je napr. v potravinách 100mg /1kg a v doplnkoch stravy 400mg /1kg. Obsah BHA v produkte je 80mg / 1kg, podlimitné množstvo. Lepšia varianta je Tocopherol.
 
VZORKA B
75 g stojí niečo okolo 9 eur. Každodenné použitie, naneste tenkú vrstvu krému pri každom prebaľovaní na červené miesta.

ZLOŽENIE:
Aqua – voda
Glycerin – glycerín, rastlinného/živočíšneho alebo syntetického pôvodu, nedráždi pokožku, do 10% zvláčňuje a hydratuje pokožku, nad 40% vysušuje
Zinc Oxid – oxid zinočnatý
Kaolín – čínsky íl, jemný minerálny íl, prírodný, bohatý na kremík, sťahuje póry, reguluje tvorbu kožného mazu, má ukľudňujúce a vyhladzujúce účinky na pokožku
Butylene glycol – syntetická látka, ako rozpúšťadlo, k maskovaniu zápachov s antimikrobiálnym účinkom
Talc* - protihrudkujúci, na vyhladenie pokožky, zvyšuje objem výrobku, chrán poškodenú pokožku, súčasť detských zásypov, absorbuje vlhkosť, pachy
Panthenol - provitamín B5, prírodný alebo syntetický pôvod, silné hydratačné, zjemňujúce, zmäkčujúce, ukľudňujúce účinky na pokožku
Hydroxyethylcellulose – derivát celulózy, vyrobený chemickou úpravou celulózy, predlžuje trvanlivosť a zahusťuje, stabilizuje emulzie, nepatrí medzi alergény, nedráždi pokožku
Capryloyl glycine – zabraňuje rastu baktérií, nosič aktívnej zložky, reguluje tvorbu mazu, konzervant

* prebieha výskum na rakovinu vaječníkov, kde bol pri genitálnom použití vo forme prášku klasifikovaný ako "pravdepodobne karcinogenny pre človeka." -k určeniu jeho karcinogenity (schopnosť vyvolať rakovinu) je veľmi málo dôkazov! Preto výskum naďalej pokračuje.

Záleží len na mne ako sa rozhodnem ....
INCI núti výrobcov, aby boli čo možno najtransparentnejší vo vzťahu k zákazníkovi. Tiež umožňuje zákazníkom, aby mohli prevziať istú dávku zodpovednosti za to, čo si pre seba a svojich blízkych kúpia (čo si chcú kúpiť) a neboli odkázaní na reklamy šíriace sa z médií, či hodnoverné bludy, čo prehlasujú podplatené celebrity. Jednoducho dáva Vám možnosť rozhodnúť sa, za čo dáte Vaše peniaze a čo za ne dostanete.
 
Dúfam, že som Vás veľmi nevystrašila a neznechutila. To nie, bola by som rada, keby sme vedeli nielen o tom, čo jeme, ale aj čo si na seba každodenne dávame. Koža a zdravie sa nám za to raz poďakujú.

Lúči sa s Vami Lulu 
 
Mám tu pre Vás pár odkazov na INCI, kde si môžete vyhľadať jednotlivé ingrediencie a  nájdete k nim popis (účinky, nebezpečenstvo, podráždenia).

https://www.slozeni-kosmetiky.cz/26-vonnych-latek-alergie
http://www.slozenikosmetiky.cz/o-projektu/inci/
http://www.se­attlechildren­s.org/research/
http://www.wen­.org.uk
http://househol­dproducts.nlm­.nih.gov/index­.htm
http://www.mamavize.cz/mamablog/178-tahak-do-kapsy-cemu-se-vyhnout-v-kosmetice
http://www.cirs-reach.com/Cosmetic_Inventory/International_Nomenclature_of_Cosmetic_Ingredients_INCI.html
https://ec.europa.eu/growth/sectors/cosmetics/cosing_en

 


 
 

Prečítané: 506x