Kornúty na pomazánku

Kategória: Dobrú chuť Uverejnené: nedeľa, 20. máj 2018 Napísala: JANKA Vytlačiť E-mail

Ak máte pocit, že jesť na raňajky či večeru klasický chlieb v klasickej podobe je už niekedy nuda, skúste niektorý z mojich nasledujúcich receptov. Ide vlastne stále o nejaký druh pečiva, ale forma v akej je podávané je možno menej stereotypná.

Toto konkrétne je recept na jednoduché placky (alebo ak chcete tortily), ktoré sú veľmi príjemnou alternatívou ku klasickému pečivu. Alebo čo tak grissiny - detské tyčinky, ktorými nepohrdnú ani dospelí? Ak sa Vám žiada mierne náročnejší recept, odporúčam špaldovo-pohánkovú ciabattu. A v prípade časovej tiesne nedám dopustiť na expresne rýchly a neskutočne chutný nekysnutý írsky chlieb. Tak čo; ktorý recept vyskúšate?

POTREBUJEME:

50 g hladkej špaldovej múky (kľudne dajte pšeničnú)
20 ml teplej vody
10 ml oleja

Suroviny v miske ručne vymiesiť na nelepivé cesto (podľa potreby priliať vodu alebo dosypať múku). Vyvaľkať natenučko a vykrajovať placky, ktoré  treba opekať z oboch strán na dobre rozohriatej teflónovej. Placky sa pečú nasucho, treba ich však stále počas pečenia potierať čistou vodou. Keď sa začnú vytvárať malé hnedé fliačiky, je placka hotová. Mne vyšlo 8 placiek s priemerom 9-10 cm.

TIP: po upečení je dobré dať placky ešte spariť napr.do uzatvárateľnej nádoby. Ja som ich okamžite po upečení obtočila okolo formičky na výrobu trubičiek a až tak dala do nádoby. Vznikli mi tak kornútky, ktoré sa dajú plniť nátierkami od výmyslu sveta.

Prečítané: 462x