Špaldovo-pohánková ciabatta

Kategória: Dobrú chuť Uverejnené: nedeľa, 20. máj 2018 Napísala: JANKA Vytlačiť E-mail

Ak máte pocit, že jesť na raňajky či večeru klasický chlieb v klasickej podobe je už niekedy nuda, skúste niektorý z mojich nasledujúcich receptov. Ide vlastne stále o nejaký druh pečiva, ale forma v akej je podávané je možno menej stereotypná.  Toto je recept na geniálnu ciabattu, ktorá najlepšie chutí s orechami alebo sušenými paradajkami. A čo tak grissiny - detské tyčinky, ktorými nepohrdnú ani dospelí? Alebo expresne rýchly a úžasne chutný írsky chlieb bez kysnutia. Deťom urobíte obrovskú radosť, keď na tanieri nájdu obľúbenou pomazánkou naplnené kornúty.

POTREBUJEME:

Suroviny na 1.večer

1/2 ČL sušeného droždia
150 ml vody   
3 PL mlieka    
1/2 ČL hnedého cukoru    
150 g hladkej pšeničnej múky                                                    

Suroviny na 2.deň

1/2 ČL sušených kvasníc
250 ml vody
1 PL oleja     
1 ČL soli    
170 g hladkej pšeničnej múky                                                    
130 g hladkej špaldovej múky
50 g hladkej pohánkovej múky

PRVÝ VEČER: Do väčšej misy s vlažnou vodou a vlažným mliekom vsypať sušené droždie, pridať cukor a drevenou vareškou premiešať, aby sa cukor i droždie dobre rozpustili. Pridať múku. Vznikne riedke cesto. Misu prikryť čistou utierkou (dobré je ešte dať na ňu igelitové vrecko) a nechať pri izbovej teplote odpočívať minimálne 12 hodín.

DRUHÝ DEŇ: V malej nádobe s vlažnou vodou (tých 250 ml) rozpustiť sušené droždie a naliať ho do základu, ktorý sme sa pripravil prvý večer; pridať olej. Všetko spolu dobre premiešať. Pridať múky, soľ a vymiesiť (najlepšie pomocou robota) hladké cesto, ktoré sa bude oddeľovať od stien misky. Cesto je lepkavé, ale také má byť. Netreba pridávať viac múky. Misu prikryť utierkou (aj igelitom) a nechať kysnúť 3 hodiny pri izbovej teplote.
Po troch hodinách bude cesto krásne nadýchané, preto je potrebné narábať s ním opatrne. Zobrať papier na pečenie, pri ľavom okraji plechu ho treba trochu navýšiť a opatrne preniesť polovicu cesta. Z druhej strany cesta tiež navýšiť papier, aby sa vytvorila bočná zábrana nedovoľujúca cestu príliš sa roztiecť do šírky. Podobne dať na plech aj druhú polovicu cesta. Aby sa celý “systém uloženia ciabatt” na plechu zastabilizoval, ja zvyknem na pravú stranu dať valček alebo len zmotanú utierku. Kľudne však papier len rovno rozprestrite na plech a 2 bochníčky naň voľne preložte. Trochu sa síce rozlejú, keďže nemajú žiadnu bočnú zábranu, ale na chuti to neuberie.

Pripravené bochníky treba nechať ešte chvíľu podkysnúť. Zatiaľ úplne na spodok rúry dať hrniec alebo starý plech a vyhriať ju na 220 stupňov. Rúra musí byť poriadne rozpálená, preto je vhodné vyhrievať 20-30 minút. Vložiť ciabatty dnu, na spodný plech vyliať hrnček vody a rúru rýchlo zavrieť. Piecť asi 25-30 minút. Po upečení nechať úplne vychladnúť na kuchynskej mriežke.


TIP: Geniálne chutia vtedy, ak ten druhý deň do cesta pred kysnutím pridáte na malé kúsky nakrájané sušené paradajky alebo vopred namočené vlašské orechy.

Inšpirácia: Just delicious

Prečítané: 357x