Grissiny - tyčinky pre deti

Kategória: Dobrú chuť Uverejnené: nedeľa, 20. máj 2018 Napísala: JANKA Vytlačiť E-mail

Ak máte pocit, že jesť na raňajky či večeru klasický chlieb v klasickej podobe je už niekedy nuda, skúste niektorý z mojich nasledujúcich receptov. Ide vlastne stále o nejaký druh pečiva, ale forma v akej je podávané je možno menej stereotypná. A čo tak nápadité pomazánkové kornúty,  alebo expresne rýchly a chutný írsky chlieb bez kysnutia. Ak sa Vám žiada mierne náročnejší recept, odporúčam špaldovo-pohánkovú ciabattu.

POTREBUJEME:

220 g špaldovej hladkej múky
80 g polohrubej pšeničnej múky
10 g droždia
1 ČL cukru
štipka soli
3 lyžice olivového oleja
asi 300 ml vlažnej  vody
cesnak alebo bylinky (rozmarín, tymián, bazalka,...)
na posypanie rasca, soľ, mak, sezam

Ja samotný kvások vopred väčšinou nepripravujem. Kvasnice len rozmrvím do múky, pridám cukor, olej, vodu, cesnak či bylinky, soľ a nechám v robote poctivo vypracovať cesto, ktoré sa odliepa od stien. Cesto treba nechať kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem. Potom ho dať na múkou posypanú dosku a ešte raz premiesiť. Rozdeliť na dva bochníky a každý vytvarovať do valca. Z valca odkrajovať malé časti a vyváľať ich do tvaru tyčinky. Doska pri tvarovaní tyčinky musí byť suchá (vyhraďte si teda na nej malé nepomúčené miesto), inak sa cesto bude šmýkať. Grissini naukladať s odstupom na plech vyložený papierom na pečenie. Pred pečením potrieť jemne vodou a podľa želania posypať. Piecť pri 190 stupňoch cca 15 - 20 minút podľa hrúbky tyčiniek. Najvhodnejšie je mať ich mierne hnedasté, vtedy sú akurát chrumkavé ale nie veľmi tvrdé. Čím tmavšie, tým tvrdšie. Z daného množstva mi vyšlo asi 1,5 plechu stredne veľkých tyčiniek.   

TIP: Pre výraznejšiu arómu tyčiniek je vhodné priamo v oleji zohriať cesnak, prípadne bylinky a až tak ho vliať do cesta.

Inšpirácia:  terapia jedlom.sk

Prečítané: 807x