Írsky chlieb bez kysnutia

Kategória: Dobrú chuť Uverejnené: nedeľa, 20. máj 2018 Napísala: JANKA Vytlačiť E-mail

Ak máte pocit, že jesť na raňajky či večeru klasický chlieb v klasickej podobe je už niekedy nuda, skúste niektorý z mojich nasledujúcich receptov. Ide vlastne stále o nejaký druh pečiva, ale forma v akej je podávané je možno menej stereotypná smiley.  A čo tak grissiny - detské tyčinky, ktorými nepohrdnú ani dospelí? Ak sa Vám žiada mierne náročnejší recept, odporúčam  špaldovo-pohánkovú ciabattu . Deťom urobíte obrovskú radosť, keď na tanieri nájdu obľúbenou pomazánkou naplnené kornúty.

POTREBUJEME:

450 g špaldovej hladkej múky
1 ČL soli
1 ČL cukru
1 ČL sódy bikarbóny
500 ml cmaru (alebo 500 g bieleho jogurtu)
prípadne semienka

K múke pridať všetky ingrediencie (ak sa použije hustejší jogurt, väčšinou ešte asi 80 ml vody dolejem), len gumenou stierkou jemne premiešať, kým sa všetko nespojí do mierne lepkavej (nie však lepkavej) kompaktnej hmoty. Nemiesiť, nepoužívať robot. Cesto premiestniť do jánskej misy, ktorá je vystlaná papierom na pečenie. Piecť v predhriatej rúre pri 190°C asi 50 min. Ja som ešte ďalších 10 min nechala len tak vo vypnutej rúre. Vychladnutý zabaliť do papiera a bavlnenej utierky. Do cesta sa ešte môžu vmiešať aj rôzne semienka alebo rasca. Chlieb krásne vonia, je síce hutnejší ale veľmi chutný.

Inšpirácia: varecha.sk

 

Prečítané: 847x