Cviklové pirôžky plnené syrom

Kategória: Dobrú chuť Uverejnené: pondelok, 22. január 2018 Napísala: JANKA Vytlačiť E-mail

Pre tých, ktorí obľubujú cviklovú farbu ale vlastne aj pre všetkých ostatných smiley Ďalší recept z kategórie: vyber z mrazničky a do 10 minút servíruj.

Potrebujeme:

Na cesto:
70 g uvarenej cvikly
1 vajce
160 g polohrubej múky
štipku soli

Na plnku:
100 g mäkkého kozieho syra Lučina
60 g sušených paradajok
alebo len baby mozzarelu

Uvarenú a dohladka rozmixovanú cviklu zmiešať s múkou, vajíčkom, štipkou soli a pripraviť pružné cesto. Rozvaľkať ho natenko a vyrobiť pirôžky (každý má svoj systém – pomocou tvorítok na pirohy; vykrojiť kolieska, naplniť a potom cesto zatvoriť vidličkou; na plát cesta dať vedľa seba kôpky plnky, preložiť zhora ďalšou vrstvou cesta a radlíkom odrezať;...). Pirohy som plnila malou baby mozzarelou (dajte predtým dobre odkvápať) alebo kozím syrom zmiešaným s nasekanými sušenými paradajkami. Varia sa v mierne osolenej vode kým nevyplávajú a potom ešte asi 3-4 minúty. Najlepšie chutia len jednoducho "obalené" v rozpraženom masle ale veľmi dobrá je aj kombinácia s nasucho praženými vlašskými orieškami.

TIP 1: Pirôžky hneď po vyrobení pekne ukladám vedľa seba (a na seba - jednotlivé vrstvy oddeľujem fóliou) do krabice, ktorú dám do mrazničky. Zmrazené pirôžky potom preložím do vrecka, aby sa šetrilo miesto v mrazničke.

TIP 2: Ja si dopredu pripravím plnku z kozieho syra a paradajok tak, že si zo zmesi vytvorím malé gulôčky (asi tak veľké ako guľky baby mozzarely) a dám ich zmraziť. Pri plneni sa mi plnka nelepí na lyžičku a ani si nezašpiním ruky.

Prečítané: 963x