Mrkváčikovia a bryndzovníci

Kategória: Dobrú chuť Uverejnené: streda, 01. november 2017 Napísala: JANKA Vytlačiť E-mail
Rada pečiem rýchlo, jednoducho a efektívne. Tieto recepty vždy pečiem spolu, pretože majú podobné použité suroviny a rovnaký postup práce. Takže za málo námahy mám na konci dva typy koláčikov, ktoré deťom v mojom okolí veľmi chutia. A to sa dvojnásobne oplatí, nie?
 
Potrebujeme:
 
MRKVÁČIKOVIA
120 g hladkej múky 
100 g čerstvého syra (lučina kozia)
100 g masla
50 g najemno nastrúhanej mrkvy
vajíčko na potretie
na posypanie hrubozrnnú soľ, rascu, mak, semienka,...
 
Z múky, masla a čerstvého syra vypracovať cesto. Ku koncu pridať najemno nastrúhanú mrkvu a zapracovať. Cesto nechať trochu stuhnúť v chladničke, vyvaľkať na hrúbku 3-5 mm. Pomocou krájacieho kolieska rozdeliť na jednotlivé tyčinky a preložiť ich na plech vyložený papierom. Každú tyčinku potrieť rozšľahaným vajičkom, môžu sa posypať soľou, rascou alebo semienkami. Piecť na 180°C do zlatista asi 20 minút. Vyšiel mi presne 1 plech.
 
BRYNDZOVNÍCI
120 g hladkej múky
140 g bryndze
60 g masla
50 ml cmaru alebo redšieho bieleho jogurtu
vajíčko na potretie
na posypanie rascu
 
Z bryndze, zmäknutého masla, múky a cmaru vymiesiť cesto. Ďajší postup je rovnaký ako pri mrkváčikoch. Vyšlo mi asi 38-40 koliesok s priemerom asi 4,5 cm. 
 
TIP: mám taký zvyk: ak sa koláčiky krátko po upečení nezjedia, zamrazím ich. Robím tak s väčšinou koláčikov. O pár dní - týžďňov človek akoby našiel. 
 
 
Inšpirácia na mrkváčikov: vařila myšička.cz
 
Prečítané: 1639x