Nakladané šípky

Kategória: Dobrú chuť Uverejnené: pondelok, 09. október 2017 Napísala: LULU Vytlačiť E-mail

Ako uchovať čo najviac vitamínov a chuti v šípkach je pre mňa veľmi dôležité a neoceniteľné. Veľmi mi záleží na tom aby moja rodina konzumovala čo možno najkvalitnejšie suroviny. Aj keď podľa väčšiny je cukor jed, ja nepatrím k „sugar free“, skôr som zástancom, že všetkého s mierou. Pripravila som pre Vás recept na šípky v mede, alebo cukre. 

Budeme potrebovať:
Šípky
med (ja som použila domáci)
cukor

POSTUP PRÍPRAVY

Šípky odstopkujeme a odstránime zvyšky okvetia, premyjeme v sitku, necháme odkvapkať, vysušíme pomocou bavlnenej utierky (zvyknem ich prepoliť alebo popučiť v mažiari). Postupne vrstvíme do pohára (vrstva šípok a lyžica cukru alebo medu).Necháme odstáť aspoň 2hod, potom premiešame, zatvoríme a dáme na tmavé miesto. Každý deň premiešame a zase odložíme na tmavé miesto po dobu 3-6týždňov. Šípky začnú púšťať šťavu. Šípky s cukrom používame na prípravu čaju. 1 lyžicu zalejem prevarenou vodou a necháme lúhovať. Táto alternatíva prípravy čaju sa mi najviac páči, lebo sušením sa znižuje množstvo vitamínu C.

Šípky v mede - tu sa šípky scvrkávajú, púšťajú šťavu a vystupujú hore Prebieha tu kvasenie (ale prítomnosť alkoholu je nízka).Keď je to hotové skonzumujeme nalačno . Je to výborná prevencia i liek. Taktiež môžete zaliať prevarenou vodou (vo vychladnutej necháte lúhovať a potom zohrejete. Takýmto spôsobom zamedzíte znehodnoteniu vitamínu C).

Konzumácia medu a šípok posilňuje imunitný systém a ochraňuje organizmus pred baktériami a vírusmi. Med obsahuje veľa dôležitých vitamínov a šípky sú bohaté na vitamín C, sú doslova vitamínovou bombou. Pravidelná konzumácia napomáha pri obnove bielych krviniek v krvi a priaznivo pôsobí v boji proti baktériám a vírusom. Viac o šípkach sa dočítate TU).

TIP: z nakladaných šípok si môžete urobiť aj limonádu

 

Ak máte aj vy overené recepty, budeme radi ak sa podelite. Pozravuje Lulu
 

Prečítané: 3464x