Plnené rožteky naslano aj nasladko

Kategória: Dobrú chuť Uverejnené: streda, 27. september 2017 Napísala: JANKA Vytlačiť E-mail

Pridávam ďalší recept (po pšenových plackách s tvarohom a cereálnych kockách) zo série: vezmi do ruky a choď. Veľmi jednoduché a rýchle rožteky; vždy vyzerajú krásne a chutia ešte lepšie. Naslano aj nasladko.

Potrebujeme:

170 g hladkej múky
80 g mierne zmäknutého masla
35 ml studeného mlieka
1 vajce
15 g čerstvého droždia
1 ČL prášku do pečiva
na potretie celé vajce
na posypanie mandľové lupienky, mak, sezam, ....

PLNKA 1: asi 2 hrste orechov (pomlieť najemno) a 1 banán (popučiť)
alebo
PLNKA 2: asi 90 g Lučiny a jedna menšia mrkva (najemno nastrúhať)

Cesto sa nenecháva kysnúť ani sa nepripravuje dopredu kvások z droždia. K múke, maslu, mlieku a celému vajcu treba pridať rozmrvené droždie a prášok do pečiva, rýchlo vypracovať cesto (najlepšie rukami). Keď som použila pšeničnú múku, bolo cesto lepivejšie ako pri špaldovej múke. Netreba však do cesta pridávať zbytočne ďalšiu múku, radšej potom viac podsýpať dosku pri vaľkaní. Cesto rozdeliť na dve časti, z každej vyvaľkať kruh a rozdeliť ho na 8 trojuholníkov. Plniť (na "základňu trojuholníka" = najkratšia strana) a stočiť do tvaru rožtekov (smerom k vrcholu). Každý rožtek potom potrieť rozšľahaným vajíčkom a posypať. Piecť v predhriatej rúre pri 190°C asi 15-20 minút. Rozpis je na 16 rožtekov.

TIP: Ja robím plnku buď z mletých orechov zmiešaných s popučeným banánom (posypem mandľovými lupienkami) alebo zo syra Lučina a najemno nastrúhanej mrkvy (posypem makom).

 

Inšpirácia: recepty z mojej kuchyne a záhrady

Prečítané: 778x