Paradajková pochúťka pre malých aj veľkých

Kategória: Dobrú chuť Uverejnené: pondelok, 18. september 2017 Napísala: LULU Vytlačiť E-mail

Pečené paradajky s bylinkami alebo ... ako uchovať v paradajkách vôňu a chuť leta


Milujem paradajky, ale hlavne tie, ktoré pekne dozreli na slnku v záhrade, sú sladšie a chutnejšie. Tento rok sa im obzvlášť darilo, tak by bola veľká škoda neodložiť si ich na zimu. Ja viem, dnes aj v zime kúpite v obchode čokoľvek a kedykoľvek. Ale čo sa týka zeleniny preferujem domácu zeleninu. Nie každý si ju môže dopestovať, ale existuje veľa drobných farmárov a pestovateľov, od ktorých sa dá kúpiť zelenina (alebo aj iné prebytky z dvora). Podľa mňa má takáto zelenina nielen výraznejšiu chuť a vôňu, ale aj omnoho viac prospešných látok pre organizmus. 

Čo budeme potrebovať?
Paradajky
Olivový olej
Bylinky podľa chuti (bazalka, saturejka, tymián, oregano, bobkový list, pamajorán)-najlepšie ak sú bylinky čerstvé
Cesnak (podľa chuti, môžete aj vynechať)
soľ
med (prípadne ryžový sirup)
Plech na pečenie a zaváracie poháre
Ako na to?
Najprv si vymastíme plech olivovým olejom a naň poukladáme umyté a nakrájané paradajky (stačí na štvrtinky). Na paradajky poukladáme pár strúčikov cesnaku (ak sú veľké tak ich môžete prekrojiť), nasypeme bylinky a trochu polejeme medom (ak máte veľmi sladké paradajky môžete vynechať) a trošku osolíme. Dáme do trúby (teplovzdušnej najlepšie) na 170-180°C na 45-60 minút. Aby Vám neprihoreli, môžete občas premiešať. Takto upečené paradajky dáme do pohárov a sterilizujeme 10-15 minút. Alebo môžeme rovno podávať.
Takúto pochúťku môžete použiť na omáčku na cestoviny, salsu na toustíky, alebo ako prílohu k jedlu.
Prajem Vám dobrú chuť.


TIP: Pre dospelákov - ak máte radi pikantné, pridajte do pečenia čili papričky.


Lulu 

Prečítané: 681x